Cranio sacraal

Cranio sacraal

Cranio sacraal bestaat al langer in Nederland. Tijdens een cranio sacraal therapie behandeling nodigen wij het lichaam van onze cliënt uit om weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is, en wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Bij een cranio behandeling worden niet de symptomen zelf behandeld maar de hele mens. Een cranio behandeling wordt dan ook gezien als een holistische behandeling – lichaam en geest zijn één. Wij kijken verder dan de klacht, wij kijken ook naar de oorzaak. In ons hoofd is de klacht vaak al opgelost, echter staan onze cellen nog in de  “oude stand.” De stand van overleven.

Het cranio systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies daar omheen en het hersenvocht. Dit wordt beschermd door onze schedel – cranium – en de wervelkolom tot aan het heiligbeen – sacrum. Hierbinnen bevindt zicht het zenuwstelsel. Het ritme van het cranio-sacrale vocht wordt veroorzaakt door een pompsysteem diep binnen in de hersenen. Dit cranio-sacrale ritme uit zich als een golf die in het hele lichaam voelbaar is. Dit ritme kunnen we beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel regelt de werking van alles wat er in ons lichaam gebeurt. Daarmee is het cranio-sacraal ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie in ons lichaam.

In de loop van ons leven slaat het lichaam allerlei trauma’s (groot en klein) op, zowel lichamelijk als emotioneel. Zo’n trauma kan opslaan in een zogenaamde energie- cyste die op den duur klachten kan gaan veroorzaken. Tijdens een cranio-sacraalsessie kijken we naar zo’n cyste. Is deze cyste, deze verkramping nog nodig of mag het ontspannen? Dit gebeurt d.m.v. diverse technieken.

Tijdens een cranio behandeling kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De vrijgekomen energie uit de hersenen wordt gebruikt het herstel van het lichaam het oplossen van de energiecyste en het weer laten stromen van het lichaam. Ook zonder aanwijsbare klachten kan een cranio sacraal behandeling worden uitgevoerd voor de innerlijke rust.

Indirect wordt er op het hele lichaam gewerkt omdat alles in het lichaam met elkaar verbonden is via het bindweefsel. Ook de organen, spieren, pezen, gewrichten en botten bewegen mee. Via zachte aanrakingen en uitnodiging wordt contact gemaakt met het cranio-sacrale ritme. Hierdoor wordt het lichaam uitgenodigd om spanningen los te laten. Door deze ontspanning krijgt het cranio-sacrale vocht meer ruimte om te kunnen stromen. Blokkades worden opgeheven en in het lichaam ontstaat meer ruimte voor bewegingsvrijheid.